Absorberende luiers

Een uitdaging voor jonge ouders is het vinden van goede absorberende luiers die het best bij jou en je kindje passen. Het absorptievermogen van een wegwerpluier is immers één van de belangrijkste eigenschappen om te bepalen of je ook de beste luier hebt aangekocht voor je kindje. Je wilt natuurlijk niet dat een luier doorlekt. Het is niet per definitie waar dat de duurste luiers ook de best absorberende luiers zijn.

Waaruit bestaan absorberende luiers en hoe werkt het?

De absorptie capaciteit van een luier wordt gevormd door grofweg 2 bestanddelen. Een belangrijke grondstof is cellulose, dit is de pulp die in de kern van de luier zit en dus een absorberende capaciteit heeft. Deze pulp zorgt ook voor het “bulky” en zachte effect. Katoen en watten zijn nagenoeg zuivere cellulose.

Daarnaast maken absorberende luiers gebruik van super absorberende polymeren. Dit is een super absorberende poeder dat tot wel 30 keer zijn eigen gewicht kan absorberen. In geabsorbeerde toestand lijkt het op een gelballetje. Samen met de watten/cellulose vormt dit de kern van de luier.

De mate waarin de pulp en de super absorberende polymeren de kern van de luier vormen verschilt per fabrikant. Een luier met meer pulp zal zachter aanvoelen maar een minder groot absorptievermogen hebben terwijl een sterke absorberende luier meer super absorberende korrels heeft, maar minder zacht en comfortabel kan aanvoelen. Naast het absorberen van vocht is het belangrijk dat de opgenomen vloeistof niet meer terugvloeit naar de buitenlaag en de babybilletjes zo lang mogelijk droog houden.

Absorptievermogen meten

Absorptievermogen is natuurlijk heel goed meetbaar. Dit gebeurt meestal aan de hand van 3 indicatoren:

  • Retention: dit is de hoeveelheid vocht, gemeten in aantal gram, dat door de luier wordt vastgehouden onder een bepaalde druk. Hoe meer vocht er wordt vastgehouden, hoe hoger de retentie waarde.
  • Rewet: dit is de hoeveelheid vocht, gemeten in aantal gram, dat terug vloeit naar de bovenlaag. Voor elke luiermaat mag er niet meer dan 1 gram vocht terugvloeien. Zelfs bij terugvloeien van een halve gram vocht veroorzaakt dit al natte billetjes. En natte billetjes vergroot de kans op luieruitslag.
  • Combined rewet: dit is de hoeveelheid vocht, gemeten in aantal gram, dat terugvloeit naar de bovenlaag na 4 opeenvolgende vochtopnames. Voor elke luiermaat mag er niet meer dan 2 gram vocht terugvloeien.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het absorptievermogen van de kwaliteitsluiers van GhaZoo  tot wel 20% beter scoren dan de streefwaardes voor wegwerpluiers. Uitzonderlijk goed dus!

Absorberende luiers

Absorberende luiers per maat en het luierverbruik

Er is een relatie tussen een luiermaat, het absorptievermogen van de luier en het luierverbruik. Wanneer je kindje pasgeboren is, moet hij/zij om de 3-4 uur gevoed worden en plast je kindje niet zo heel veel. In deze fase zit elke luier dan ook 3 tot 4 uur om het kindje. Het absorptievermogen van de kleine maten luiers is dan ook altijd minder dan dat van een grotere maat luier.

Naarmate het kindje groter wordt, gaat de frequentie van het plassen omlaag maar neemt de hoeveelheid plas per keer wel toe. Dat betekent dat het absorptievermogen van de luier ook flink toeneemt. Een luiermaat 5 of 6 zijn grotere absorberende luiers en dienen dan ook wel tot 12 uur mee te gaan zodat je kindje een hele nacht droog blijft. Uiteraard ligt de plasfrequentie in de nacht altijd lager dan overdag en verschoon je je kindje overdag sneller dan om de 12 uur. Als je kindje toe is aan luiermaat 5 of 6, verbruik je vaak nog maar 4-5 luiers per dag. Dat is uiteraard een gemiddelde en het ene kindje plast nu eenmaal meer of minder dan het gemiddelde.

Lekken en pasvorm

Een luier moet goed aangesloten zitten rondom de taille en de beentjes. Als de luier niet goed aansluit, vergroot dit de kans op doorlekken. Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende oorzaak voor een lekkende luier de verkeerde maat is. Het lekken ontstaat daarom veelal bij de beentjes of aan de achterzijde naar de rug toe. Daarentegen moeten de luiers voldoende elastisch zijn om comfort te geven.

Luieruitslag

Naarmate je kindje meer gaat plassen en/of poepen, wordt er meer gevraagd van goed absorberende luiers en neemt de kans op luieruitslag toe. Bij luieruitslag kleuren de billetjes rood, ze kunnen schrijnend en pijnlijk aanvoelen voor je kindje.

Gelukkig is luieruitslag eenvoudig te voorkomen. De belangrijkste oplossing hiervoor is vaker de luier verschonen. Daarnaast helpt het ook om na het verschonen de billetjes even in de lucht te laten drogen voordat je weer een nieuwe luier om doet zodat de huid wat makkelijker kan ademen. Tenslotte kan een zinkzalf zoals sudocreme te gebruiken.

Absorberende luiers 1

GhaZoo luiers

GhaZoo leunt op 30 jaar ervaring in de markt waardoor we weten aan welke behoeften een kwaliteitsluier moet voldoen. We maken gebruik van geavanceerde absorptietechnieken en de zachtste materialen zodat uw baby zich prettig voelt en u zich geen zorgen hoeft te maken.

GhaZoo luiers zijn van uitstekende kwaliteit en dat zeggen we niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat onze luiers voldoen aan de hoogste normen en alle gebruikte materialen zijn dermatologisch goedgekeurd.

De kwaliteit wordt daarbij continue getoetst en is gericht op controle en registratie van grondstoffen, detectie van schadelijke stoffen en dermatologische & microbiologische screenings. Zo komt alle pulp in de luiers uit FSC verantwoord beheerde bossen. De luiers zijn daarnaast vrij van parabenen, parfum, chloor, bleek etc.

Wil je de GhaZoo luiers eerst uitproberen? Bestel een proefpakket!

Ben je enthousiast en wil je ook graag onze absorberende luiers uitproberen? Dat kan! GhaZoo biedt je de mogelijkheid om een proefpakket te kopen voor € 9,99. Met dit proefpakket ben je voorzien van voldoende luiers voor een gehele week en ontvang je een gratis pakje babydoekjes!

Bevallen onze luiers of babydoekjes goed? Dan kan je kiezen voor een losse aankoop of voor een abonnement. Met het abonnement krijg je een forse korting van € 5,- per luierpakket of € 4,- per pakket met babydoekjes.

Scroll naar boven