Luiers, doekjes en verschonen Tips & Tricks

Een babyhuidje is natuurlijk heel gevoelig en het is daarom van belang om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Door het bijna continue dragen van luiers en het verschonen met billendoekjes lukt dat soms niet altijd. Meestal gaat het daarbij dan om huidirritaties of het lekken van de luier. In dit blog zetten we de voornaamste oorzaken onder elkaar en geven we tips & tricks hoe je dat het beste kunt voorkomen.

Oorzaken van huidirritatie

Je kan huiduitslag nooit helemaal uitsluiten en elk kindje krijgt meestal wel op enig moment een keertje last van. Meestal ligt hier een duidelijke oorzaak aan ten grondslag, maar soms kan het ook lastiger zijn om vast te stellen waar het door veroorzaakt wordt. Wanneer je kindje last krijgt van huidirritatie is het belangrijk om verschillende zaken duidelijk te hebben. In de eerste plaats gaat het daarbij om de conditie van je kindje in zijn algemeenheid:

  • Heeft je kindje last van doorkomende tandjes of kiezen?
  • Krijgt je kindje sinds kort medicatie of is er iets veranderd in zijn/haar medicatie?
  • Heeft je kindje eten gekregen wat hij/zij nog niet eerder heeft gegeten?
  • Heeft je kindje last van diarree?

Mocht geen van deze genoemde zaken van toepassing zijn, kan het ook soms komen door het wisselen van merk luiers waarbij de babyhuid even moet wennen aan de nieuwe materialen. Dit kan soms een aantal dagen duren.

luiers baby foto

Is dat ook niet het geval, dan kan het misschien komen doordat de billen niet goed schoongemaakt zijn en/of dat de luier niet vaak genoeg verschoond wordt. Urine en ontlasting bevatten enzymen die huidirritatie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat kindjes die minimaal 6 schone luiers per dag krijgen minder kans hebben op huidirritatie. Wacht dus ook niet te lang met alleen plasluiers. De huid kan ook kwetsbaar worden wanneer de luier alle urine wel volledig geabsorbeerd heeft, maar dat de luier zo vol zit dat de bovenlaag vochtig blijft tegen de huid.

Aangezien de huid van je kindje bijna continue in direct contact staat met een luier, zijn de materialen en grondstoffen die gebruikt worden bij luiers heel belangrijk. GhaZoo luiers bevatten materialen die allemaal voldoen aan de hoogste normen en dermatologisch zijn goedgekeurd.

Voorkomen van huidirritatie

Om huidirritatie en/of huiduitslag te helpen voorkomen zijn de volgende acties belangrijk:

  • Verschoon de luier regelmatig (min. 6 luiers/dag)
  • Reinig de huid grondig bij elke luierwissel en zorg ervoor dat deze droog is voordat de volgende luier wordt omgezet
  • Gebruik lotion/crème met zink ter preventie
  • Maak de luier niet te strak vast, maar laat voldoende ruimte zodat de huid toch kan “ademen”

Gebruik ook geen luiers waar parfum en lotion aan zijn toegevoegd. Dit kan eveneens zorgen voor luieruitslag en huidirritatie bij een babyhuidje. Daarnaast kan je ook beter gebruik maken van billendoekjes die pH-neutraal zijn en vrij van parfum, alcohol en andere allergenen.

GhaZoo luiers en billendoekjes zijn volledig chloorvrij en bevatten geen parfum, lotion, alcohol of allergenen en zijn daarom altijd een hele veilige keuze voor je kindje.

Luiers foto1

Voorkomen van lekken

Luiers horen uiteraard niet te lekken. De kwaliteit van luiers wordt namelijk in de eerste plaats beoordeeld op absorptievermogen en dat moet dus goed zijn. Wanneer een luier toch een keer lekt komt dat meestal door een van de volgende oorzaken.

Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende oorzaak voor een lekkende luier de verkeerde maat is. Als de luier namelijk niet goed past, vergroot dit namelijk de kans op lekken. Ouders wisselen nog wel eens te vroeg of te laat van luiermaat omdat hun kindje in de aangeduide gewichtsklasse valt. De gewichtsklasse zijn echter vrij breed en kennen een grote overlap met de onder- en bovenliggende maat. Het is daarom verstandig ook te kijken naar andere indicatoren zoals rompermaat, taille omtrek en leeftijd.

Wanneer de luier aan de achterzijde lekt, komt dat doordat de luier te los zit. In dit geval kan de oplossing dus zijn om de luier strakker te bevestigen middels de elastische plak strips of door te switchen naar een kleinere maat.

Wanneer de luier rond de beentjes lekt, zijn de flexibele anti-lekrandjes niet (voldoende) naar buiten geplaatst bij het omdoen. Wanneer de luier meermaals vol met urine zit en heel zwaar aanvoelt is de absorptie van de luier volledig verzadigd, moet je overstappen naar een grotere maat luiers.

Vragen over onze producten of service

Heb je een vraag over onze producten of onze service, dan kan je je altijd rechtstreeks tot ons wenden. Je kunt contact met onze klantenservice opnemen via het contactformulier, telefonisch via 085 0656 805 of per email via info@ghazoo.com. Je zult uiterlijk binnen 48 uur, maar meestal binnen 24 uur, een reactie van ons ontvangen.

Scroll naar boven