Luiers maten, wanneer welke maat?

Luiers maten, hoe weet je nu zeker dat je de juiste luiermaat bestelt? De juiste luiermaat is natuurlijk heel belangrijk. Je denkt er wellicht niet altijd over na, maar een verkeerde luiermaat kiezen kan ervoor zorgen dat de urine of ontlasting van je kindje niet goed kan worden opgevangen. Dit kan soms een lekkende luier tot gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meest voorkomende oorzaak voor een lekkende luier de verkeerde maat is. Als de luier namelijk niet goed past, vergroot dit namelijk de kans op lekken. Ouders wisselen nog wel eens te vroeg of te laat van luiermaat omdat hun kindje in de aangeduide gewichtsklasse valt.

Indicatoren luiers maten

De luiers maten worden meestal weergegeven op basis van leeftijd in maanden/ jaren en het gewicht in kilo’s. De gewichtsklasse zijn echter vrij breed en kennen een grote overlap met de onder- en bovenliggende maat. Daarbij geldt ook dat kindjes met een redelijk vergelijkbaar gewicht toch een ander postuur hebben. Het is daarom verstandig ook te kijken naar andere indicatoren zoals leeftijd, rompermaat en taille omtrek. Daarnaast kan een maat van een luier net als kleding per merk ietwat verschillen.

Ghazoo luiermaat

GhaZoo luiers maten

De GhaZoo luiers maten kun je eenvoudig zelf bekijken in het hieronder weergegeven overzichtstabel. Hierin wordt de maatvoering weergegeven voor elk van de 4 indicatoren, namelijk de leeftijd, het gewicht van de baby, de rompermaat en de tailleomtrek. We hebben ons daarbij gebaseerd op gemiddelden uit het verleden die lichtjes zijn toegenomen doordat Europese baby’s steeds iets groter en zwaarder zijn geworden door de jaren heen (gemiddeld genomen). Als je een snelle blik wilt werpen voor de juiste luiermaat kun je onderstaande maattabel gebruiken. De GhaZoo luiers zijn verkrijgbaar in:

Ghazoo maattabel NL desktop
Luiers maten, wanneer welke maat? 4

Overlap tussen luiers maten

Uiteraard geldt dat hoe ouder baby’s worden, hoe groter luiers maten worden. Zoals reeds aangegeven kennen luiers maten een ruime overlap met de direct opvolgende maat. Zo gaat bijvoorbeeld luier maat 2 tot een gewicht van 6 kg en rompermaat 74 terwijl luier maat 3 al begint vanaf 4 kg en rompermaat 56. Hetzelfde geldt voor maat 4 dat start bij 7 kg en rompermaat 68 terwijl luier maat 3 pas te klein is bij 9 kg en rompermaat 74.

Luier maat 4 gaat tot 17 kg en rompermaat 104 terwijl luier maat 5 begint vanaf 11 kg en rompermaat 74. Bij luiers maat 5 is de max 20 kg en/of rompermaat 122 terwijl luiers maat 6 beginnen bij 14 kg en/of rompermaat 92.

Daardoor kan het dus niet gebeuren dat de luiers halverwege je luierpakket ineens niet meer passen omdat je kindje zo enorm is gegroeid in 2 tot 3 weken. Je blijft dus ook niet gauw met ongebruikte luiers zitten.

luiers maten kleintjes

Pasvorm en absorptievermogen luiers maten

Je ziet als ouder je kindje per week of maand een stukje groeien. Het is logisch dat je daarom ook luiers nodig hebt die steeds een stukje groter worden. De luiers worden allemaal gemaakt van elastisch materiaal waardoor je deze enkele maten kunt uitrekken. Hierdoor zitten de luiers altijd goed rondom de benen en het middel. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer behoefte er ontstaat aan een grotere ‘absorptiecapaciteit’. Een grotere luier betekent dus ook een groter absorptievermogen.

Het kan natuurlijk wel gebeuren dat je kindje in eens meer is gaan plassen en een groter absorptievermogen nodig hebt. Dat is altijd als eerste merkbaar als je kindje niet meer droog blijft na een nacht. In dat geval dien je wel direct over te stappen op een groter maat luier. De resterende, kleinere maat luiers kan je dan nog prima opmaken overdag, wanneer de luiers korter gedragen worden.

Wanneer je twijfelt over de luiermaat adviseren wij altijd om die maat te selecteren waarbij de meeste indicatoren overeenkomen met jouw kindje.

Scroll naar boven