De plaswekker voor zindelijkheid

Is jouw kind ouder dan 6 jaar en heeft hij of zij moeite om ’s nachts droog te blijven? Dan kan de plaswekker voor zindelijkheid je waarschijnlijk helpen.

In Westerse landen worden de meeste kinderen zindelijk tussen de leeftijd van 2,5 en 4 jaar. Vanaf 5 jaar lukt het de meeste kinderen ook om ’s nachts droog te blijven. Net zoals er kinderen zijn die vroeger of later dan gemiddeld beginnen met lopen geldt dat ook voor zindelijk worden. Tot een jaar of 6 kan je dat nog prima oplossen met luiers maar daarna gaat dat niet meer.

Ongeveer 15% van de kinderen heeft moeite met ’s nachts droog blijven en heeft dus last van bedplassen. Bedplassen is een groot probleem voor kinderen maar ook hun ouders. Naast het vervelende praktische aspect van ’s nachts wakker worden, boel opruimen en het bed verschonen, kan het veel impact hebben op het zelfvertrouwen van je kind.

Stoppen van bedplassen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die last hebben van bedplassen een lager gevoel van eigenwaarde, een lager gevoel van emotioneel welzijn en problemen met het dagelijks functioneren. Ook schoolprestaties en sociale interacties kunnen er onder leiden. Ze durven niet meer te logeren en schamen zich voor hun gedrag.

Helaas is bedplassen niet Iets dat je zomaar stopt. Als het plassen en de plas ophouden overdag goed gaat kun je eigenlijk lichamelijke mankementen uitsluiten. Als kinderen in hun bed plassen kun je vaak stellen dat de manier van slapen het hoofdprobleem is. In de slaap registeren de hersenen de plasprikkel niet.

Wanneer het je kind niet lukt om ’s nachts droog te blijven kan een plaswekker uitkomst bieden.

Hoe werkt de plaswekker voor zindelijkheid?

Een plaswekker voor zindelijkheid is een handig en effectief hulpmiddel om ’s nachts droog te blijven. Dryly heeft bijvoorbeeld een plaswekker voor zindelijkheid zo ontwikkeld dat het ook echt leuk is om mee te werken. De Dryly plaswekker bestaat uit speciale sensoronderbroekjes, een ontvanger (de wekker), een zender en een knuffel. Voor het slapengaan heeft Dryly een bedritueel ontwikkeld waardoor je iedere avond, heel consequent, dezelfde procedure volgt. Onderdeel van het bedritueel is dat het kind z’n sensorbroekje aantrekt en daar de zender op klikt.

Eenmaal aangetrokken kan de pyjama eroverheen gaan. Zodra het sensorbroekje vocht detecteert gaat het alarm af. De zender stuur een signaal naar de ontvanger en de ontvanger stuurt een signaal naar de app van de ouders. Het is de bedoeling dat het kind wakker wordt van de ontvanger die verborgen zit in de rug van de knuffel (panda).

Resultaten van een plaswekker

In het begin zal je kind wakker worden en nog flink nat zijn. Het is de bedoeling dat je kind steeds eerder wakker wordt, zelfs voordat de wekker afgaat. Zo leer je in je slaap te voelen dat er een plas aankomt en dat je moet gaan plassen op de wc.

Een plaswekker voor zindelijkheid biedt hele goede resultaten en uiteindelijk lukt het de meeste kinderen om door te slapen zonder nog te gaan plassen. In principe duurt dat tussen de 8 en 16 weken en in die periode leren ze om het signaal van een volle blaas te herkennen. Als de blaas groot genoeg is hoef je niet naar de wc, maar kun je de plas opsparen tot de ochtend.

Positief belonen

Belangrijk aspect bij de plaswekker voor zindelijkheid is het positief belonen van je kind. Het probleem is vervelend en positieve benadering zorgt er mede voor dat het kind de motivatie blijft houden om van het probleem af te komen. Spreek bijvoorbeeld af dat er een beloning staat wanneer je kind een week droog blijft. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een uitstapje naar een speeltuin of een spelletjes avond.

Het belangrijkste in bedplasproblematiek is de motivatie van kind en ouder. Dat is cruciaal bij het oplossen van bedplassen. Mocht de plaswekker voor zindelijkheid niet helpen, en niet de gewenste oplossing tegen bedplassen te bieden dan adviseren we je om naar de dokter te gaan. Laat bedplassen niet op z’n beloop. Bedplassen kan een enorme invloed hebben op het zelfvertrouwen van een kind en ook de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind.

Scroll naar boven