Uitwasbare luiers

Bij luiers kan je in de eerste plaats onderscheid maken tussen twee typen luiers: uitwasbare luiers en wegwerpluiers. Uitwasbare luiers zijn er al sinds jaar en dag. De eerste wegwerpluiers verschenen omstreeks 1965 voor het eerst op de markt.

Dat betekent dat verreweg de meeste opa’s & oma’s, en ook veel ouders zelf nog in zacht katoenen uitwasbare luiers hebben gelegen en gelopen. De ouderwetse uitwasbare luier was in een driehoek gevouwen, met de middelste punt onder de beentjes door geslagen, de twee zijflappen naar het buikje getrokken en dan de 3 punten met een grote veiligheidsspeld aan elkaar vast spelden. Zo’n dikke prop met stof. En al kunnen die opa’s en oma’s dat niet herinneren, ze zijn allemaal wel eens in de billen of de buik geprikt met die veiligheidsspeld!

Uitwasbare luiers

Dit zijn luiers zoals het bijvoeglijk voornaamwoord zegt: zodra een kindje erin geplast of gepoept heeft, zijn ze uit te wassen. Het is wel aan te bevelen om de meeste ontlasting eerst te verwijderen door weg te spoelen in de gootsteen of in de vuilnisbak te gooien alvorens deze vieze luiers in het wasmachine te stoppen. Daarbij is het met uitwasbare luiers ook zeker aan te raden om ze vrijwel direct uit te wassen omdat ze op de tweede dag nog erger gaan stinken.

Uitwasbare luiers foto1

Huidige generatie uitwasbare luiers

De huidige generatie uitwasbare luiers is gebruiksvriendelijker dan vroeger. Ze bestaan uit 3 delen: de luier, een inlegvel en een overbroekje. Het inlegvelletje is vochtdoorlatend, maar poep blijft er in liggen. Dit inlegvelletje met inhoud gooi je weg in de kliko, de luier en het overbroekje was je uit. Als je een inlegvelletje gebruikt, dan hoef je meestal de luiers ook niet voor te spoelen in de wasbak alvorens ze in het wasmachine te stoppen. De overbroekjes zijn er in verschillende maten, maar ook in eindeloos veel dessins, dus jouw kindje staat er hip op!

Waarom kiezen jonge ouders voor uitwasbare luiers?

De reden waarom ouders opteren voor uitwasbare luiers is voornamelijk tweeledig: geldbesparing en het milieu. Uit een onderzoek dat te vinden is op www.milieucentraal.nl blijkt dat je met uitwasbare luiers € 450 per kind bespaart in vergelijking met het gebruik van wegwerpluiers. Dat klinkt veel maar over de periode tot zindelijkheid is de besparing minder dan € 150 per jaar. De vraag is of veel ouders uitgedaagd worden door zo’n geringe besparing. Zeker als je je beseft dat uitwasbare luiers een initiële investering vergen van minstens € 400. Voor alleen het bedrag van deze initiële investering koop je bij GhaZoo al voor bijna één jaar de beste kwaliteit wegwerpluiers voor jouw kindje.

De voordelen van uitwasbare luiers:

 • Minder verbruik van plastics;
 • Minder uitstoot van CO2;
 • Minder afval. Je gooit alleen de inlegvelletjes weg;
 • Minder kans op allergische reacties;
 • Sommige kindjes zouden eerder zindelijk worden;
 • Altijd voorradig.

De nadelen van uitwasbare luiers:

 • Minder gebruiksvriendelijk;
 • Minder hygiënisch;
 • Meer gebruik van wasmachine en droger;
 • Minder fraai uiterlijk;
 • Minder comfort: dikke prop rondom de billetjes;
 • Grotere kans op doorlekken naar kleding of matrasje.

Populariteit

Ondanks dat uitwasbare luiers tegenwoordig weer populair zijn kiest de overgrote meerderheid van ouders structureel voor de wegwerpluier. Belangrijkste redenen hiervoor zijn het beperkte financiële voordeel, de hoge initiële investering maar bovenal het gemaksaspect en hygiëne. Met een baby’tje kom je al tijd tekort en de meeste mensen hebben dan geen zin om vieze poepluiers schoon te spoelen.

GhaZoo weet uit ervaring dat wanneer je ‘in de luiers’ zit, ouders de meeste behoefte hebben aan tijd & gemak en heeft juist voor die ouders een passende oplossing: kwaliteitsluiers voor een vaste lage prijs, automatisch en gratis thuis bezorgd, zonder steeds de actuele aanbiedingen in de gaten te hoeven houden.

Wie voor uitwasbare luiers gaat, kent de voordelen van GhaZoo niet. Wie de voordelen van GhaZoo kent, gaat niet voor uitwasbare luiers.

Scroll naar boven