In de volksmond worden luiers of pampers vaak door elkaar gebruikt. Hoe komt dat nu? We kunnen hier eigenlijk niks meer dan een groot compliment over geven aan het luiermerk Pampers omdat zij het voor elkaar hebben gekregen dat wij het als een synoniem zijn gaan beschouwen. Een mooi ander voorbeeld hiervan is het welbekende luxaflex welke in de volksmond een synoniem is geworden voor jaloezieën.
Procter & Gamble
Pampers® (met een R dat staat voor registered trademark) is een geregistreerd merk van het bedrijf Procter & Gamble. Ook bekende merken als Dreft®, Pringles®, Ariel® en Gilette® behoren tot de portefeuille van dit Amerikaanse bedrijf. Er zit een verband tussen de sterkte van de merknaam en de waarde van het bedrijf. Hoe sterker het merk, hoe meer het bedrijf waard is. Volgens het bijgevoegde artikel wordt de waarde van het merk Pampers® tussen de 10 en 15 miljard dollars geschat voor Procter & Gamble.
Bron: Dove of Pampers? De sterkste merken van Unilever leggen het duidelijk af tegen die van grote concurrent Procter & Gamble (businessinsider.nl) In dit artikel zien we dat de positie van Pampers® op dit moment wel dalende is op de lijst als gevolg van een dalend marktaandeel in de VS.
Geregistreerd merk
Bedrijven laten een merknaam vastleggen bij een merkregistratiebureau. Door een merknaam te laten registreren verkrijgt de merkhouder het exclusieve gebruiksrecht op deze naam. Maar je kunt even zo goed kleuren(combinaties), geluiden, muziektunes en vormen laten vastleggen. Afhankelijk van het gebied waarin je dit merk op de markt wilt brengen kun je als merkhouder dit merk laten registreren bijvoorbeeld in de Benelux, in Europa, in de VS, in China, of zelfs in de hele wereld. Pampers® is een toonaangevend wereldmerk. Als een ander bedrijf gebruik maakt van dit merk, wordt er volgens internationaal recht inbreuk gevormd op dit merk. De geregistreerde merkhouder kan sommeren aan het andere bedrijf er per direct mee te stoppen, of zelfs schade claimen.
Sterk merk
Elk bedrijf streeft er naar het merk zo onderscheidend mogelijk te positioneren en door reclame-uitingen de naamsbekendheid zo groot mogelijk te maken. Maar de valkuil is dat de naamsbekendheid te groot wordt. Het risico van merkverwatering ligt op de loer.
Merkverwatering
Merkverwatering is de situatie dat een merknaam van een product of dienst zo bekend wordt dat het in de spreektaal de product- of dienstnaam wordt. De merknaam wordt dan eigenlijk een synoniem voor de soortnaam van het product en verliest zijn specifieke betekenis voor het merk waar het oorspronkelijk bij hoorde. Bron: Legalloyd Blog – Merkverwatering en soortnamen In de Engelse taal wordt merkverwatering aangeduid met genericide.
Voorbeelden van merkverwatering zijn: Maxi-Cosi® staat synoniem voor autostoeltje, Chocomel® voor chocolademelk, Luxaflex® voor jaloezieën en Tikkie® voor betaalverzoek. Voor meer voorbeelden van merkverwatering zie bijgevoegde link. Bron: Lijst van merknamen die als soortnaam worden gebruikt – Wikipedia
In deze lijst kun je lezen dat ook Pampers® ten prooi is gevallen aan merkverwatering. Procter & Gamble bracht met dit merk als één van de eerste, zo mogelijk als eerste, de wegwerpluier bijzonder succesvol op de markt. In de volksmond zijn we in de loop der jaren de wegwerpluier steeds vaker een pamper gaan noemen. In Nederland wordt dat uitgesproken op zijn Amerikaans met een e: pemper. In België spreekt men het letterlijk uit met een a als pamper.
Risico’s van een (té) sterk merk zoals Pampers
Het grootste risico voor de merkhouder is wanneer zijn geregistreerde merknaam een algemene soortnaam wordt en dat hij daardoor zijn merkrecht gaat verliezen. De merkhouder heeft daarom geen andere keuze dan hard op te treden tegen bedrijven, vaak concurrenten, die onrechtmatig gebruik maken van zijn geregistreerde merknaam. Maar je zult begrijpen dat het een flinterdunne scheidslijn is tussen merknaam en soortnaam. Vaak kan alleen een rechter een uitspraak doen of er sprake is van onrechtmatig gebruik van de merknaam of van rechtmatig gebruik van de soortnaam. De rechter zal in zijn afweging zeker meenemen of de concurrent heeft gepoogd verwarring te zaaien bij het publiek en/of het merk en het bedrijf reputatieschade heeft berokkend.
Conclusie
We kunnen dus duidelijk constateren dat het echte woord Luiers is. Er zijn vele verschillende merken Luiers op de markt zoals verschillende huismerken en natuurlijk ook onze Luiers van GhaZoo. Echter heeft het merk Pampers zijn/haar merk zo krachtig in de markt gezet dat de consument dit is gaan oppakken als een synoniem.